Exotenproblematiek

Exotenproblematiek

Exoten zijn organismen die van oorsprong niet in Nederland voorkomen, maar door menselijke handelen ons land bereiken. Exoten liften bijvoorbeeld mee in de bagage of de auto van terugkerende vakantiegangers, in ballastwater van schepen of op geïmporteerde goederenuit verre landen. Het toenemende transport van zowel goederen als personen zorgt ervoor dat uitheemse planten, dieren, parasieten en ziektes zich steeds makkelijker kunnen verspreiden.

De meeste geïntroduceerde uitheemse soorten vestigen zich niet definitief of leveren geen problemen op voor de natuur,economie en/of volksgezondheid. In het geval dat er wel nadelige effecten zijn spreken we van invasieve exoten. Deze invasieve exoten laten na vestiging een explosieve toename zien en kunnen o.a. inheemse soorten verdringen, oogsten laten mislukken of nieuwe ziektes verspreiden. De Coloradokever kan aardappeloogsten ernstige schade toebrengen. En de van oorsprong Australische plantensoort Watercrassula kan zulke dichte tapijten vormen dat er geen ruimte over blijft voor inheemse watervegetatie. Op het land verdringensoorten als Reuzenbalsemien en Japanse duizendknoop de inheemse vegetatie.

Eén van de specialismen van Maasarend, Praktisch in ecologieis ondersteuning en advies bij de aanpak van invasieve exoten. Wij kunnen voor u:

Maak een vrijblijvende afspraak met ons, om te horen wat we voor u kunnen doen met betrekking tot de aanpak van invasieve exoten.

 

 

Heeft u een vraag betreffende onze diensten of specialismen?

Stel uw vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!