Amfibiën & reptielen

Amfibieën en reptielen 

Conform de Omgevingswet zijn er diverse soorten amfibieën en alle reptielen beschermd. Het habitat van deze soorten bestaat onder andere uit heide-, duin- of bosgebied, hoge zandgronden, polders en landschappen met water. Maasarend, Praktisch in ecologie is gespecialiseerd in onderzoek naar amfibieën en reptielen en kan u helpen met diverse soorten onderzoek.

Indien uit een ecologische quickscan naar voren komt dat uw projectlocatie potentieel habitat heeft voor amfibieën en/of reptielen en er mogelijk een negatief effect kan ontstaan, dient er nader onderzoek gedaan te worden. Deze onderzoeken worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het Netwerk Groene Bureaus (Netwerk Groene Bureaus, 2023) en de diverse Kennisdocumenten van BIJ12. Hierbij wordt er vastgesteld of amfibieën en/of reptielen daadwerkelijk gebruik maken van de projectlocatie en wat te mogelijke effecten zijn van de voorgenomen werkzaamheden.

Hoeveel en welk onderzoek benodigd is, is afhankelijk van de grootte van het plangebied, de uit te voeren activiteiten en de verwachte effecten die daarbij optreden. Het inventariseren van amfibieën en reptielen kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals met zichtwaarnemingen, herpetoplaten, fuiken, schepnetten, e-DNA onderzoek of valemmers. De onderzoeksperiode wordt hierbij aangepast op de actieve periodes van de te onderzoeken soorten.

Mocht uit het onderzoek naar voren komen dat de voorgenomen ontwikkelingen zorgen voor negatieve effecten op amfibieën en reptielen, geeft Maasarend u graag een passend advies over compenserende en/of mitigerende maatregelen. Daarnaast kunnen wij een omgevingsvergunning flora- en fauna activiteiten voor u aanvragen. Tevens kan er een ecologisch werkprotocol opgesteld worden om er voor te zorgen dat dat deze dieren zo min mogelijk verstoring ondervinden van de voorgenomen ontwikkelingen.

Naast onderzoek naar amfibieën en reptielen in het kader van de Omgevingswet, is Maasarend ook gespecialiseerd in onderzoek in het kader van Natura 2000 doelstellingen of soortgerichte beschermingsplannen. Hierbij wordt de verspreiding en de grootte van de populatie(s) in kaart gebracht.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

  • Het maken van een plan van aanpak inclusief planning voor onderzoek naar amfibieën en reptielen;
  • Het veldwerk: met zo min mogelijk verstoring bezoeken wij het gebied en voeren het veldonderzoek uit;
  • Het opmaken van de rapportage, met bijbehorend advies;
  • Aanvragen van een omgevingsvergunning flora- en fauna activiteiten;
  • Advies met betrekking tot praktische compenserende en mitigerende maatregelen;
  • Het opstellen van een ecologisch werkprotocol;
  • Onderzoek naar de verspreiding en grootte van populaties.

Heeft u een vraag betreffende onze diensten of specialismen?

Stel uw vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!